Fakta om Jojobaolie
egenskaber, fordele og anvendelsesmuligheder

Jojobaolie til huden, håret og kroppen

Hvad er jojobaolie?

Jojobaolie er måske ikke nær så kendt som eksempelvis argan olie, i hvert fald ikke for den almindelige forbruger. Men faktum er, at jojobaolie anvendes af rigtig mange producenter i kosmetik-industrien og det er ikke uden god grund.
 
Jojobaolie er nemlig en fantastisk blødgørende olie, der efter sigende (ikke-dokumenteret) også kan afhjælpe problemer med akne, hårtab, psoriasis, solskoldning og mindre sår.
 
Jojoba anvendes ofte i shampoo, sæber, fugtighedscremer, læbestift, renseprodukter og anden make-up m.m.
 

Jojobaolie er faktisk en flydende voks og i den forstand ikke en olie, på trods af navnet. Den er udvundet fra nødderne af en indfødt amerikansk busk, der går under det videnskabelige navn Simmondsia chinensis.

Selvom det reelt set er en voks, så kalder vi den for en olie og i denne artikel, vil vi også referere til den som jojobaolie.

Hvad er jojobaolie god til?

Uhh, det er det her vi har glædet os til. Så lad os straks komme igang.

Jojobaolie har utroligt mange anvendelsesmuligheder. Det er blandt andet derfor den er så populær som indgrediens i så mange kommercielle kosmetik produkter.

Jojobaolie anvendes som fugtighedscreme, til at kontrollere fedtet hud, holde skak på akne og reperere tørre og sprukne læber og neglebånd. Men det er kun de helt store overskrifter. Lad os starte fra en ende af…

Jojobaolie til hudpleje

Jojobaolie til huden

Jojobaolien fra jojoba planten giver din hud en god balancerende fugtighed, hvad end du i forvejen har en meget tør hud, eller hvis du lider af meget fedtet hud. Ved tør hud, fugtes huden med oliens gode vitaminer og styrkende egenskaber og ved fedtet hud, sørger den for, at din hud stopper med at overproducere sebum – hudens egen, naturlige fedt-produktion.

 
Jojoba virker antibakteriel. Indianere har igennem århudrede anvendt jojoba-olie til at behandle mindre infektioner på huden. På grund af det voksagtige stof kan jojobaolie forsegle fugt og skabe en effektiv barriere for eksterne elementer. Olien/voksen er så strukturelt tæt på udskillelsen af talgkirtlerne i huden, at det let accepteres og tolereres.
 
Olien har anti-inflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at mindske mindre hævelser og rødme fra mindre hudskader.
 
De anti-inflammatoriske egenskaber kan også afhjælpe eventuelle akne-problemer.
 
Afhjælper ekstremt fedtet hud, ved at tilføje huden med den mængde fugtighed som er nødvendig. Over tid, vil huden derfor stoppe med at producere så meget sebum, som er hudens naturlige fedtproduktion.
 
Naturlig fugtighedscreme. Netop fordi Jojoba minder så meget om hudens egen olie, fungerer den ekstra godt som en fugtighedscreme til hele kroppen.

Jojobaolie til hårpleje

Jojobaolie til håret – hårkur

Jojobaolie er den eneste olie, hvis molekylære struktur ligner sebum (den olie, hovedbunden naturligt producerer), og du finder derfor ikke et mere egnet produkt til at give håret styrke, kraft og glans. Olien kan være med til at forstærke håret og har en lav pH-værdi, så den ikke påvirker hovedbundens naturlige balance.
 

Jojobaolie beroliger hovedbunden og kan anvendes til behandling af problemer med tør hovedbund og skæl. Olien kan anvendes som en balsam. Jojoba hjælper med at tilføje glans, elasticitet og blødhed til håret.

 
Det er normalt at miste et sted mellem 50 til 100 hår om dagen, men hvis vi mister mere hår end normalt eller undlader at regenerere nyt hår i samme takt som håret falder af, kan en mærkbar udtynding være resultatet. Du kan nemt tilføje et par dråber Jojobaolie til dine andre hårpleje-produkter, for at give den en ekstra blødgørende og fugtgivende effekt. Jojobaolie kan få tyndt hår til at virke mere fyldigt. Du kan dog ikke forvente, at få et tykt hår.
 
Du kan blande jojobaolie med æteriske olier og massere blandingen ind i hovedbunden for at stimulere blodtilførslen til hovedbunden og på den måde fremme hårvækst. Jojoba virker blødgørende og det udfylder revner der er på overfladen af håret, hvilket vil sige, at det hjælper med at reparere hår der er beskadiget af varme og for meget styling.
 
Hvordan Jojoba olie styrer hårtab er ved at hjælpe folliklerne til at vokse nyt hår. Der er talgkirtler inde i hver hårfollikel. Efterhånden som hårstangen vokser ud af follikelen, bærer den en belægning af talg, der beskytter håret. Talg og andet snavs kan undertiden tilstoppe follikelen, hvilket forhindrer hårets glatte vækst.
 
Jojobaolie kan let sive ind i folliklerne og opløse sebumopbygningen, rydde op i blokering og lette væksten af nyt hår. Vitaminerne og mineralerne i olien kan nære huden og forbedre hovedbundens helbred.

Jojobaolie til ansigtspleje

Jojobaolie til ansigt

Sæber og de fleste andre hudrensemidler stripper huden for dens naturlige produceret hudkirtler, der er til for at smøre huden og beskytte den mod udtørring. Hver gang vi vasker vores ansigt og hænder, selv med rent vand, fjerner vi et beskyttende lag af talg sammen med støv og snavs. Den kolde og tørre luft om vinteren og i luftkonditionerede interiører tørrer vores hud hurtigere ud end vores hudkirtler genopfylder olieforsyningen til hudcellerne.

Dehydreret hud er sårbar over for irritationer, der forårsager dermatitis og bakterier, der konstant søger efter indgangspunkter i huden. Hold din hud hydreret ved at låse fugten inde og beskytte den mod miljøets udtørrende omgivelser udgør den grundlæggende hudpleje.

Jojobaolie er blevet brugt til kosmetiske og helbredende formål i århundreder. I dag roses jojobaolen for dens fugtighedsevne og alsidighed.

Olien bruges til at afhjælpe tørhed i hud, hår og læber. Jojobaolie er en stor frittstående agent, da den tilfører fugt uden at tilstoppe porerne. Efter rensning og toning af dit ansigt klemmer du blot fem til seks dråber jojobaolie i din håndflade og spreder dem på dit ansigt ved at bruge blide cirkulære bevægelser.

Du kan også blande et par dråber med din favorit fugtighedscreme. Til tørre eller krakkeleret læber kan du anvende et par dråber olie i stedet for læbepomade direkte på læberne.

Jojobaolie til uren hud

Få kontrol over din akne

Akne er et almindeligt ungdomsproblem som følge af den øgede talgkirtleaktivitet i denne fase på grund af de hormonelle ændringer i forbindelse med puberteten. Problemet kan dog i mange tilfælde fortsætte godt ind i voksenalderen.
 
Overskydende talgproduktion er kun udgangspunktet for problemet. Akne udvikler sig, når hårsækkene blokeres ved ophobning af talg, keratin og andre celleaffald, der danner en comedone, der først kan opstå som en hvid hudorm eller sort hudorm. Det er ofte kompliceret af bakterielle infektioner, især af Propionibacterium, såvel som inflammatoriske reaktioner i huden.
 
Jojobaolie fungerer på flere måder for at modvirke akne dannelse. For det første virker det som et dybdegående rensemiddel. Som væske kan det trænge ind i hårsækkene, det kan opløse talgaflejringer og hjælpe med at løsne comedonen og dermed fjerne blokering.
 
For det andet har jojobaolie antibakterielle egenskaber, der hjælper med at kontrollere bakteriefremstød i hårsækken. Det virker som et antiinflammatorisk middel, der beroliger den irriterede hud. Ved jævnligt brug kan jojobaolie styre akne og holde det under kontrol. Vitaminerne A og E i olien spiller også en rolle i dette. Jojobaolie kan meget vel være et mere sikkert alternativ til den australske Tea Tree olie, der vides at have nogle toksiske effekter ved højere koncentrationer. En blanding af disse to er dog også muligt.

JOJOBAOLIENS FANTASTISKE EGENSKABER

JOJOBAOLIE PASSER TIL ALLE HUD- OG HÅR-TYPER
OG ER OGSÅ GOD SOM MASSAGEOLIE
EN MODERNE OLIE
MED UNIKKE EGENSKABER

MINERALER

Som de fleste olier indeholder jojoba også en del mineraler du får glæde af. Heriblandt krom, kobber og zink. Læs mere hvad det betyder for dig.

FEDTSYRER

Creating a design it is not an end in itself, but a means. We understand the rules of the games. It’s about to make you happy.

SEBUM

Jojobaolie er den olier, der efterligner hudens egen olieproduktion “sebum” mest. Det gør den særligt egnet til personer med både tør og fedtet hud.

NATURLIG SPF

Jojobaolie indeholder et naturligt forsvar imod solens farlige stråler. Oliens naturlige SPF er ikke-dokumenteret, men godt at vide.

NATURKOSMETIK

Jojobaolie hører under vegetabilske olier på trods af, at det teknisk set er en voks. Den anvendes ofte som den naturlige del i kosmetik produkter.

Jojobaolie til Neglepleje

Jojobaolie til pleje af neglene

Dårlige, krakkeleret eller ubehandlede negle er ikke lige sagen. De giver et indtryk af, hvor godt vi tager os af vores krop. Regelmæssig neglebehandling er nødvendig for at holde dine negle stærke og smukke. Især, når neglene ofte udsættes for vand eller negle emaljen udsættes for neglelaksfjerner, så er en rettidig neglepleje afgørende.

Fordelene ved jojobaolie til negle og fingrene er mange. Jojobaolie reparerer hænderne og neglene for at give dem et sundt udseende. Olien giver fugt, der vil være tilstrækkelig til at holde neglene stærke i længere tid. Desuden indeholder olien en stor mængde E-vitamin, hvilket giver jojobaolien anti bakterielle, antioxidante og regenerative egenskaber. Således er jojobaolie med E-vitamin et vidunderligt middel til neglepleje.

Jojobaoliens historie

Historien bag jojobaolie

Jojobaolie er en naturlig planteolie, som udvindes ved at presse jojoba frø (nødder) fra jojoba træet Simmondsia chinensis, og denne olie (eller rettere den flydende voks) anvendes hovedsagelig i kosmetik uden raffinering enten blandet med andre stoffer eller bare som – ren jojobaolie. Dens anvendelse er spredt over hele verden som en erstatning for kaskelothval olie kaldet spermacet.
 
Jojoba planter findes i naturen som buske og kan dyrkes som træer, hvilket er tilfældet i blandt andet Palæstina. Jojoba vokser naturligt i Sonoraørkenen i nordamerika. Jojoba strækker sig også mellem Mexico og Arizona i USA. Op til sin opdagelse i 1970 og dens dyrkning i 1980, har dens nødder (frø) været brugt af indianerne ved isolation af sin olie til mad og medicinske anvendelser.
 
Dens reelle kommercielle brug startede i USA i begyndelsen af ​​1980 som en erstatning for kaskelot-olie, hvis udnyttelse blev forbudt ved de industrielle lande som et mål for miljømæssig beskyttelse for kaskelothvalen, hvis eksistens i verdenshavene var ved at blive elimineret.
 
Hvalens olie – Spermaceti – blev brugt i den kosmetiske industri og til forbedring af bil olier som et olie tilsætningsstof i tillæg til forskellige andre industrielle anvendelser.
 
Amerikanske investorer begyndte i begyndelsen af ​​1980 plantning af jojoba under kunstvanding i Arizonas og Californiens ørken for at opnå kommercielle mængder af jojoba frø. Men udbyttet var lille, fordi 50% af hvad der er blevet plantet fra frø gav – som ville forventes – uproduktive mandlige planter. Der er også den lange periode på seks år, indtil der er en økonomisk produktion fra kvindelige jojoba planter. Derudover omkostningerne ved indsamling af jojoba frø var høj, hvilket gjorde at prisen på jojobaolie blev høj og dermed var de disponible mængder for verdensmarkedet små.
 
Ud over de vilde buske af jojobaolie i USA og Mexico, producerede de amerikanske iværksættere, der lykkedes med at oprette store jojoba plantager under vanding i USA, 1100-1900 tons af jojobaolie i 2003. Ved at sprede deres indflydelse og fremme jojoba, blev en intensiv form for dyrkning taget til Israel (som producerer 300 til 600 tons). Mexico, Argentina, og også Peru og Paraguay samt andre latinamerikanske lande, producerer 200-800 tons. Australien er som de sidste også begyndt at plante jojoba i sine tørre områder under vanding, især i 2002, på en stor skala producerede de 9-12 tons i 2003.
 
Egypten overvejer også at udvide deres eksperimentelle områder af jojoba under kunstvanding i Toshka ørkenområdet Sinai, selvom Sudan var det første arabiske land til at indføre plantning af jojoba, hvilket var i slutningen af ​​1970’erne.

Hvor køber man jojobaolie?

Køb din jojobaolie her

Du finder jojobaolie mange steder. Olien er som nævnt tilgængelig i mange variationer, blandt andet som en del af forskellig hud- og hårpleje. Men den er også tilgængelig i sin rene form.

Du skal dog altid sørge for at tjekke op på indholdslisten, når du shopper efter jojobaolie. Især hvis du er på udkig efter den ægte vare.

Med ægte mener vi 100 procent ren i dette tilfælde. En ren jojobaolie består 100% af Simmondsia chinensis.

Er olien ren, vil dette være den eneste indgrediens.

Vi anbefaler Chleopatra’s økologiske jojobaolie, som desuden er koldpresset og ikke-raffineret. Det betyder, at den er så ren, som den kan blive. Derved opnår du olien mange egenskaber uden at gå på kompromis.

Jojobaolie, økologisk, koldpresset og uraffineret

100 procent ren jojobaolie leveret i 100ml mørk glasflaske. Flasken sikre, at lys ikke skader indholdet. På den måde kan jojobaolie næsten holde for evigt.